Skip to content
CIRCULAIR WATER: VOOR ONEINDIG HERGEBRUIK

Aan de Ecoveldlaan in Almere zijn 38 huizen aangesloten op een ondergrondse CBA (Centrale Behandeling Afvalwater) van AkaNova. Ecoveldlaan is onderdeel van het nieuwbouwproject Oosterwold waarbij bewoners alles zelf moeten regelen. Het doel is om het afvalwater lokaal zo te zuiveren dat het zwemwaterkwaliteit heeft.

Bewoners van de Ecoveldlaan hebben zich verenigd in een kavelvereniging en AkaNova ontwikkelde hiervoor de afvalwaterzuivering. Via een ondergronds systeem wordt het wa-ter biologisch gezuiverd met bacteriën. Dit gezuiverde afvalwater is momenteel geschikt om de daktuin te besproeien, de auto te wassen of het toilet mee door te spoelen.

Wat:

CENTRALE BEHANDELING AFVALWATER

Hoe:

BIOLOGISCH VIA BACTERIËN EN NABEHANDELING MET FILTERS EN MEMBRAAN

Waar:

ECOVELDLAAN IN DE NIEUWBOUWWIJK OOSTERWOLD, ALMERE

Aantal:

38 EENGEZINSWONINGEN

Status:

NABEHANDELING (DUBBELE ZUIVERING) ZIT IN DE TESTFASE

Nabehandeling

Toch reiken de ambities verder. Om te voldoen aan de Europese normen moet het water

nóg schoner worden. Op die manier kan het ook gebruikt kan worden als zwemwater voor de vijver of in de moestuin. Daarom wordt er nu getest met een nabehandeling waarbij het water door een zand-, koolstof- en zeolietfilter gaat en tenslotte door een membraan. Via deze dubbele zuivering worden er nog allerlei ongewenste deeltjes uit het water gehaald.

Sensortechniek

Hierbij speelt ook de sensortechniek een belangrijke rol. AkaNova heeft al een systeem dat via sensoren het proces in de gaten houdt. En we werken nu aan een systeem dat ook de waterkwaliteit monitort. Zo weten we straks exact de waterkwaliteit vóór zuivering, na de eerste én na de tweede zuivering.

MEER WETEN OVER ECOVELDLAAN?

LEES OOK DIT ARTIKEL OF MAAK GELIJK EEN AFSPRAAK.

Noot

In het nieuwbouwproject Oosterwold zijn meerdere leveranciers van lokale afvalwaterzuivering betrokken. Helaas werkt niet elk systeem even goed. De gemeente Almere heeft daarom besloten dat de hele wijk op termijn over gaat op conventionele riolering. Dat vinden wij enorm jammer, zeker omdat ons afvalwaterzuiveringssysteem wel goed werkt. Ondertussen gaan wij door met de innovatie rondom dubbele zuivering, zodat we kunnen aantonen dat we hiermee tevens de Europese norm kunnen halen.

WETEN WELK SYSTEEM BIJ JOU PAST?

Back To Top